Logo Academy

Academy of Improvising Strings

Junior Edition

Ontdek nieuwe mogelijkheden op je strijkinstrument!

Entree Layerslider Home2 1

Wanneer: 4-6 juni

Waar: Natuurvriendenhuis Koos Vorrink, Lage Vuursche (bij Hilversum)

Wie kunnen er meedoen?​
Alle strijkers tussen de 10 en 17 jaar

Kosten voor deelname: €175

Hoe geweldig is het als je gewoon kunt spelen wat er in je opkomt? Veel mensen denken dat improviseren alleen is weggelegd voor jazz-muzikanten met jarenlange ervaring. Of dat het helemaal niet bij onze strijkinstrumenten past. Gelukkig is dat niet zo.

Iedereen heeft mooie, swingende melodieën in zijn of haar hoofd… Soms zelfs zonder het te weten! Bij de Academy for Improvising Strings Kids ga je aan de slag met muziekstijlen als pop, rock en jazz om deze melodieën naar buiten te brengen op je strijkinstrument.

Iedereen kan improviseren, jij ook. Je moet alleen de aan-knop vinden. En daar helpen we je graag een handje bij!

Wat gaan we doen?

Gedurende drie dagen ga je spelenderwijs jouw creativiteit op je instrument ontdekken. Dit doe je in groepslessen en individuele lessen, maar ook tijdens jamsessies (bij het kampvuur) en kleine concertjes. Voordat de Academy begint, krijg je al wat liedjes om je voor te bereiden. Ben je al een beetje bekend met improviseren? Dan helpen wij je om een stap verder te komen.

Naast alle muzikale activiteiten is er voldoende ruimte voor sport en spel en zullen we de prachtige omgeving gaan ontdekken. Bovendien is er elke dag vers gemaakt vegetarisch eten. En natuurlijk is de Academy de perfecte plek om nieuwe muzikale vrienden te maken.

Het team van de Academy bestaat uit ervaren docenten en vrijwilligers. Voor elke vijf deelnemers zal er altijd tenminste één volwassene aanwezig zijn, maar in de praktijk zijn dit er waarschijnlijk meer. Zo zorgen we voor een veilig en leerzaam weekend voor alle deelnemers.

Wie kunnen er meedoen?

Alle strijkers tussen de 10 en 17 jaar die al een paar jaar les hebben. Het is handig als je al in de derde positie (viool/altviool/contrabas) of vierde positie (cello) kunt spelen, maar eerdere ervaring met improviseren is niet nodig. Om je aan te melden stuur je een filmpje op van een muziekstuk dat je graag speelt; dit mag ook een klassiek stuk zijn. Zie dit niet als een auditie, maar een manier om je muzikaal aan ons voor te stellen!

Docenten

Jasper le Clercq

2129130311 1ff3bc88b5 Z

Jasper le Clercq is een veelzijdig violist. Met Zapp4 speelt en toert hij de hele wereld over. Met het Jasper le Clercq Quartet maakt hij veelkleurige, theatrale en verhalende muziek. Hij is als improviserend violist verbonden aan New Niks; een ‘adhd’ band die zowel de rock, als de vrije kant van muziek niet schuwt. Met muziektheatergezelschap Ausdauer onderzoekt hij Stravinsky en Olivier Messian, en met dichteres Tjitske Jansen speelt hij met zijn ‘geëffectueerde’ viool, regelmatig op festivals en literaire bijeenkomsten. Daarnaast componeert en arrangeert hij, met veel plezier, voor uiteenlopende projecten.

Pablo Rodríguez

Pep Pérez M5a8225 Web

Violist en componist Pablo Rodriguez, door zijn collega’s ook wel ‘King of the chop’ genoemd, heeft een unieke percussieve en groovy speelstijl ontwikkeld en staat bekend om zijn energieke improvisaties. Naast zijn werk met het North Sea String Quartet heeft Pablo een duo met de Cubaanse pianist Humberto Rios, dat internationaal hoge ogen gooit.

Tim Kliphuis

Tim Kliphuisfoto: Marco Borggreve

Violist en componist Tim Kliphuis brengt improvisatie terug naar de concertzalen met een persoonlijke stijl die klassiek, jazz en folk samenbrengt.

Bij het Sony Classical label nam hij cd’s op als ‘Reflecting the Seasons’ en ‘Concertos’ en meer recent schreef hij composities over klimaatverandering en de toekomst van de planeet. Tim is docent improvisatie op de conservatoria van Amsterdam en Den Haag, waar hij werkt met klassieke strijkers; zijn lesboek ‘Gypsy Jazz Violin’ is een bestseller. Hij geeft masterclasses op festivals en conservatoria wereldwijd en op zijn eigen internationale gypsy jazz summer school, Grappelli-Django Camp. Zijn laatste boek ‘Improvisation for Strings’ schreef hij ter ondersteuning van de Academy of Improvising Strings.

Thomas van Geelen

Academy2019 05

Cellist en componist Thomas van Geelen is de muzikale motor en ‘bassist’ van het North Sea String Quartet. Hij studeerde klassiek cello, maar bestudeerde ook grondig de speelstijl van improviserende cellisten als Mark Summer. Vanuit zijn affiniteit met zowel klassieke als geïmproviseerde muziek is hij vaste remplaçant bij het Metropole Orkest en speelde hij al met enkele van de bekendste solisten van Nederland. Zijn jarenlange ervaring als cellodocent zet hij in bij Factorium in Tilburg en de Academy of Improvising Strings.

Yanaica Genev-Doesburg

Img 3382

Alessia Crema is fulltime dansdocent. Ze groeide op in Italië en studeerde aan de opleiding Docent Dans van Codarts Rotterdam. Ze heeft als danseres en dansdocent gewerkt in o.a. Oostenrijk, Kaapverdië, Schotland, China en natuurlijk Italië. Momenteel geeft ze met plezier les aan alle leeftijden, van peuters tot 60-plussers, voornamelijk in ballet en moderne dans. Ze werkt voor verschillende instellingen, waaronder het Nederlands Dans Theater in Den Haag, waar ze in het onderwijs en met jonge talenten aan de slag gaat. Leuk weetje over haar: ze spreekt zes talen en heeft dus echt een talenknobbel!

We zijn bijna uitverkocht: er zijn mogelijk nog 1, 2 plekken vrij. Mail ons om te checken.

De Academy of Improvising Strings – Next Generation wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Ru Sevenhuijsen.